Ramas ryggrad och en förlorad arm


SANNING
ATT VARA SANN
ATT VILA I SANNING
SANNING ÄR MIN IDENTITET
SANNING ÄR MITT NAMN
JAG ÄR SANN

Mycket får man höra om sanning i yogan, och många översättningar finns det av det fantastiska mantrat SAT NAAM. 
Detta mantra är ett frö. Ett frö av sanning som vi planterar i våra hjärtan och vattnar varje gång vi vibrerar det. Andas in med SAT, andas ut med NAAM.

Många svenska översättningar lyder "jag är sann". Jag tolkar denna översättning som en affirmation att vara äkta. Att vara den person jag är. Att tala sanning, att leva sant från mitt hjärta, att lägga undan masker och manér, att inte försöka framställa mig på ett sätt jag inte är. Att stå rakryggad. Som Rama, försvararen av sanning och universella värderingar. Att inte vika mig för grupptrycket, att inte gå bort från min väg bara för att folk drar i mig med sina livsval. Att inte ta genvägar för kortsiktiga vinster. Vad är viktigast - att följa satyam (tala sanning) till 100% eller att lirka mig fram i karriären med lögner och halvsanningar? Vad är viktigast - att följa ahimsa (ickevåld) till 100% eller att tjäna lite extra pengar på metoder som skadar andra människor, djur eller miljön? Vad är viktigast - att försöka se det goda i alla eller att njuta av en stunds ytlig gemenskap genom skvaller och ryktesspridning om icke närvarande personer?

Rama står för ryggrad.
Genom att chanta Rama så får vi ryggrad.
Ryggrad att stå upp för oss själva och andra.
Rama!

Detta är grundläggande i yoga.

SAT NAAM handlar dock om något annat. Den närmaste översättningen jag kan komma på är "jag är det som är sant". I vår upplevelse av livet så finns det vissa saker som är i ständig förändring, och något som aldrig förändras.
Kroppen förändras, alla celler byts ut och på bara några år så är det en helt ny kropp. Om jag skulle säga idag att "jag är min kropp" så dröjer det inte många år förrän jag inte finns längre. Men det är inte min upplevelse. Jag finns, även när hela kroppen bytts ut. Jag finns exakt lika mycket. Även om jag skulle förlora en kroppsdel så är min upplevelse av att finnas till inte reducerad. Om jag förlorar en arm så säger jag inte "idag finns jag 10% mindre".
Sinnet förändras, och det tar inte några år innan sinnet har bytts ut. Det tar en bråkdel av en sekund. Om jag skulle säga "jag är sorgsen" så dröjer det inte många minuter innan jag inte finns längre. Men det är inte min upplevelse. Jag finns kvar lika mycket.
I den föränderliga världen avlöser det ena eventet det andra. SAT NAAM pekar ut det som är sant, det som är kvar, oförändrat och fullkomligt. Det som var där innan eventet, under eventet och efter eventet. Vad är det? Om du vilar i dig själv så vet du. Där är det. Du behöver inte leta någon annan stans.
För att citera Guru Nanak ur Japji:

"Deeply Listening -
truth,
complete, utter contentment
and genuine wisdom
will be with you,
within you.

Deeply Listening -
the purity
from bathing
in all sacred waters
will cleanse you."

Så vi behöver inte gå på pilgrimsvandring eller hitta något annat där ute i världen för att leva i sanning och med en djup känsla av fullkomlighet här och nu.

Jag brukar stanna upp då och då, så ofta jag kommer på under dagen, och bara vila i varandet. Vila i klarhet. Vila i Sat Naam. Bara vara ett neutralt vittne. Bevittnar känslan i kroppen, tankar, emotioner, ljud runt omkring, dofter, smaker. Objektivt. Från en plats av kravlöshet och fullkomlig närvaro. Det gör att jag kan släppa greppet om saker jag är helt uppe i just då och identifierar mig med, saker som skapar stress och som göder sig själv. Jag ÄR inte den här känslan. Jag ÄR inte någon som har bråttom från en plats till en annan. Jag ÄR inte det här projektet jag håller på med. Jag ÄR inte en begränsad person som sitter och skriver en text om yoga på datorn. Jag bara ÄR. Och jag kan låta hända det som ska hända, låta göra det som ska göras, låta skriva det som ska skrivas, men utan stress att det kommer påverka det jag ÄR på något sätt. SAT NAAM är det som är sant, det som inte förändras. Det som är sant innan, under och efter varje event. Det är det som är jag. Det är det som är du. Det är det som är.


Klas

Comments

Johanna October 22, 2013 @05:44 am
Tack !
Sara Winge October 21, 2013 @06:57 am
TACK! Fint:) Love & light
  • Leave a comment:

  •