Synka med den allomfattande lättheten – meditera!

När vi mediterar förändras ingenting. Livet pågår precis som innan. Det mesta har vi ingen som helst kontroll över och många saker blir inte alls som vi skulle önska. 

Ändå är en person som mediterar mer förnöjsam än en som inte gör det. När vi mediterar skalas sinnets orimliga krav på tillvaron bort, rädslor lättar och vi kan mer se livet så som det är. Stundtals kan vi se Gud i allt och alla. Eller vad du nu vill kalla det, den livskraft, intelligens och fridfullhet som genomsyrar varenda atom i universum. Vi kan uppskatta livet som magiskt och förunderligt, och trots att livet och människorna ibland är fullkomligt omöjliga att förstå så kan vi känna kärlek för det hela. Universum är så som den gudomliga intelligensen manifesterar sig. Jorden med allt vad den innehåller är Guds dans (dansaren och dansen är EN). Sverige är Gud manifesterad. Dina kollegor på jobbet. Alla människor du möter på tunnelbanan och läser om i tidningen. Allt genomsyras av en intelligens och livskraft som manifesterar sig i polariteter, motsatser och får livet att flöda, blomma, explodera, skapa, förgöras, transformera, brotta, smeka, bygga upp, bryta ner, skapa nytt. Ur det stora perspektivet – expandera. Alltid expandera. Det vi ser hända är det som krävs för fortsatt expansion.

Vi kan tycka vad vi vill. 

Allt som sker här är precis så som det ska ske. Kan vi se på livet på samma sätt som vi uppskattar en bra film eller teateruppsättning? Rom-com, deckare, tecknat, komedi, dokumentär, äventyr och skräckfilm i ett och samma. Vi är alla deltagare i detta skådespel och har vår unika roll att spela. En roll att fylla med så mycket inlevelse som möjligt, men utan att förlora oss i den. Med hjälp av meditation kan vi förankra oss i det meditativa sinnet som är vår hemvist, vårt ankare och vår trygghet. En neutral plats att bevittna skådespelet ifrån, fortsätta käka popcorn samtidigt som vår kropp lever i världen, med tankarna som hjälpreda och personligheten som unikt uttryck. Total hängivenhet och samtidigt total neutralitet.

Meditera. Varje dag meditera. Ingenting kommer förändras, annat än din inställning till allting. Ser du livet som hemskt, orättvist och skrämmande? Ser du dina medmänniskor som fiender? Håller du på att förtäras av stress, rädslor och tvångsmässiga beteenden? Eller spelar du din roll med bravur, går in i allting till 100% men tar samtidigt allt med en klackspark? Ett inre leende och ett varmt hjärta. Tillit, öppenhet och glädje.

Vilken av dessa ytterligheter vill du röra dig emot?
Hur speglas det i dina dagliga val av vanor?

Meditation förändrar inte världen. Men det förändrar ditt sinne och din inställning till världen. Och det är det som gör hela skillnaden. 

 

 

  • Leave a comment:

  •