Vad firar vi egentligen på Yogi Bhajans födelsedag?

 

Den 26 augusti firar vi Yogi Bhajans födelsedag. Jaha. Det låter lite pluttinuttigt, lite platt, lite nostalgiskt, lite som att vi dyrkar en person, lite som att vi försöker hänga oss fast vid en tid som flytt, när han levde och undervisade.
Så låter det i mina öron när jag själv skriver det och låtsas vara någon annan än mig själv.

Men i mitt hjärta handlar det om något helt annat. På ett plan handlar allt om Yogi Bhajan och på ett plan ingenting. Han gjorde något fantastiskt i sitt liv, hans mission att sprida Kundaliniyogan för att hjälpa människor att stå stadigt och starka i dessa turbulenta, utmanande tider. Det han gjorde är nästan ofattbart för mig, hur han lyckades sprida så mycket, med ett sånt djup, under en så liten del av historien. Tack vare Yogi Bhajan har jag en verktygslåda i min hand vart jag än går – på morgnarna när jag vaknar, när jag sitter på yogamattan, när jag rör mig genom livet, när jag relaterar till andra människor, när jag äter, när jag ska sova. Jag får hjälp att hitta balans på alla plan i livet tack vare Yogi Bhajans oförtrötteliga delande. På ett sätt handlar allt om Yogi Bhajan, utan honom hade jag inte blivit visad denna väg. Och på ett sätt handlar ingenting om honom, för ingen visdom tillhör honom. Ingen visdom tillhör någon person. All visdom finns överallt hela tiden. Omöjlig att lokalisera. Omöjlig att tysta. Den fanns där i Big Bang, den har funnits genom alla tidsåldrar och epoker, den finns HÄR och NU. Så länge tiden tickar kommer visdomen alltid att finnas. Och när tid och rum upphör kommer den finnas kvar. Visdom, intelligens, är substansen som denna skapelse är byggd av, på samma sätt som vatten är substansen som bygger upp floder, sjöar och oceaner. Vatten visar sig i olika former. Visdom visar sig i olika former, bland annat genom undervisningen som Yogi Bhajan delade med sig av. Han hade bara mer kontakt med denna källa än alla vi andra.

När vi firar Yogi Bhajans födelsedag firar vi egentligen vår kontakt med oss själva. Fokus för vår andlighet får inte landa någon annan stans. Ingen idoldyrkan. Ingen Gud-i-himlen-rädsla. Ingen Buddha-var-upplyst-men-jag-är-bara-en-liten-skit-mentalitet. Vi börjar med en längtan efter något större, vi känner oss små och olyckliga, ovidkommande och begränsade. Livet är utmanande, andra människor är emot oss. Vi ger oss ut i världen eller på internet, går kurser i självutveckling och självkännedom, vi åker på retreats och pilgrimsresor, går på workshops och utbildningar för att söka en större sanning om livet. Slutligen kommer vi tillbaks där vi började – till oss själva. Cirkeln är komplett. Allting är precis som när vi började och samtidigt är allting annorlunda. Vi ser oss själva med helt nya ögon. Vi ser inte bara den begränsade formen med alla sina brister och skrubbsår, vi ser livets totalitet. Inte inom oss. Inte runt omkring oss. Men som livets substans. Det som aldrig förändras. Vi vilar i totaliteten och vi kan se hur denna obegränsade källa av intelligens har kristalliserat sig i massa olika former. Här är Klas-formen med sina begränsade kvaliteter. Bredvid ser vi Annki-formen med sina begränsade kvaliteter. Här sitter de båda på gräsmatte-formen under äppelträds-formen och läser ur bok-formen. Bok-formen innehåller ord som expanderar deras sinnen tillbaks till totaliteten. Den heter "The True Name" och handlar om Japji. Andra böcker innehåller ord som skrynklar ihop och krymper deras sinnen och får dem att känna sig begränsade, i dualitet med omvärlden. Så kan det va. Våra val påverkar vår upplevelse av livet.

Med Kundaliniyogans hjälp vilar vi mer och mer i totaliteten, fullkomligheten, enheten. Det är detta vi firar den 26 augusti, på Yogi Bhajans födelsedag. Det är inget vanligt födelsedagskalas, det är en hyllning till yogamästaren -> som var en kanal för yogisk visdom -> som för tusentals människor från mörker till ljus, tillbaks till sin sanna källa. Ordet "guru" betyder "från mörker till ljus". Guru är ingen person, Guru är förmågan att förmedla visdomen. Guru är själva visdomen. I slutändan är Guru livets substans. Den visdom som ständigt finns tillgänglig om vi bara vet hur vi ska öppna kranen. Livets nektar är ingenting som kommer regna ner från himlen över dig när du yogat tillräckligt mycket, gått tillräckligt många pilgrimsvandringar, utfört tillräckligt många osjälviska handlingar, gjort dig av med alla dina ägodelar och levt utan mat i Himalaya tillräckligt många år. Livets nektar regnar på dig NU. Om du vill uppleva det är det bara att lyfta bort cementblocket du bär på ditt huvud.

Det var allt.

Från djupet av mitt hjärta: tack Yogi Bhajan!

Comments

AJeopoultcep October 08, 2018 @12:02 pm
Poids est comment poupe votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur sentiment pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent prendre offre sang loin de votre coeur. Chaque temps votre determination bat, il pompe le sang par vos arteres a la flanerie de votre corps. https://www.cialispascherfr24.com/cialis-gluten/
AorampTipspemo August 04, 2018 @07:09 am
Poids est comment dur votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur sentiment pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent prendre offre sang loin de votre coeur. Chaque temps votre manque de sensibilite bat, il pompe le sang par vos arteres a la reste de votre corps. https://www.cialispascherfr24.com/tadalafil-omeprazole/
Anne August 25, 2015 @01:12 pm
Tack Klas-formen för att du finns och ha valt att leva här samtidigt som jag så att jag kan lära mig av dig! Det var allt :) Wahe Guru!
Anna Sandborg August 21, 2015 @10:25 pm
❤️❤️❤️
Elenor August 20, 2014 @12:53 pm
Otaliga är de gånger då dina ord rör mig till tårar Klas. Tack för att du delar din begåvning med orden. Kärlek. Wahe Guru!
  • Leave a comment:

  •