Yoga utanför mattan #1

Yoga på mattan är alltid en metafor för yoga utanför mattan.
En träning i attityder och förhållningssätt.
Yogan är en lärare som frågar, ”hur lever du ditt liv?” och guidar dig till större medvetenhet.

Ibland är övningar lätta,
ibland är de för jävligt utmanande
och ibland kommer de med en känsla av vass, skarp smärta.

Precis som livet i övrigt.

Om övningar är lätta är du i din komfortzon.
Skönt och tryggt, vilsamt.

Om övningar är för jävla utmanande kommer de med en möjlighet till transformation. En möjlighet att förflytta ditt medvetande från en nivå till en annan. Att se dig själv med nya ögon. Att förändra din självbild och livssyn på djupet. Att bryta igenom blockeringar. Att klättra över trösklar. Att riva väggar och se att livet var större än du hade trott.
Här gäller det att du hittar din keep up-spirit för att peppas framåt. Låt den inre militären pensioneras och låt dig guidas av din inre kärleksängel. Keep up and you will be kept up! Håll ut och livet kommer skjutsa dig framåt, leda dig, guida dig, leverera möjligheter till dig! Håll ut och livets höga trösklar kommer krympa, centimeter för centimeter tills du kan sväva fram över dem. Det som förut var omöjligt blir plötsligt självklart möjligt.

Om övningar kommer med en vass smärta i kroppen – lägg ner direkt. Inget för dig just nu. Släpp övningen. Hitta ett alternativ.

Precis som livet i övrigt.

Vi behöver en balans mellan livsövningar som är lätta och sånna som är för jävla utmanande.
Övningar som ger vass smärta är det nolltolerans emot. Noll tolerans.

Om en relation, arbetssituation eller annan omständighet är utmanande finns en möjlighet att lära sig något nytt, växa tillsammans, släppa taget om egna föreställningar och se med en annans ögon, lära sig sätta gränser och uttrycka behov klart och tydligt, stå upp för sig själv och sin sanning och samtidigt släppa sina egna agendor och ta emot livets undervisning i acceptans, flexibilitet och kompromiss.

Om en relation eller annan omständighet ger vass smärta – innehåller fysiskt eller psykiskt våld, förnedring, nedtryckning, manipulation, kärlekslöshet, hat maskerat som ”kärlek” – då är det bara att lägga ner. Inget för dig just nu. Släpp övningen. Hitta ett alternativ. Noll tolerans!

Vi behöver lära oss känna skillnaden mellan utmanande (där vi kopplar på vår keep up-spirit) och smärtsamt (där vi säger ”tack, men nej tack!”).

Yoga på mattan är alltid en metafor för yoga utanför mattan.

 

Comments

Ilona Holmberg July 09, 2016 @06:45 pm
Tack för tydlig o pedagogisk beskrivning, förklaring och stöd om yoga på mattan och utanför mattan:)
Daniel April 27, 2016 @03:44 pm
Tack Klas. Så väl förklarat.
Tove Näckdal April 27, 2016 @10:09 am
Tack Klas!
Vanna Jorild April 27, 2016 @09:59 am
Tack, för påminnelsen!
  • Leave a comment:

  •